Skąd bierze się próchnica?

Próchnica jest zakaźną, bakteryjną chorobą zębów. Niestety to właśnie z nią najczęściej zgłaszamy się do gabinetów stomatologicznych. Czy wiesz, co powinieneś o niej wiedzieć i skąd dokładnie się ona bierze, jak się rozwija i jak można jej uniknąć? Podstawowa profilaktyka pozwoli Ci cieszyć się pięknym uśmiechem. Sprawdź, co musisz wiedzieć o próchnicy.

Próchnica – dlaczego się rozwija?

Rozwój próchnicy ma związek z kilkoma ważnymi elementami. Przede wszystkim w naszej jamie ustnej obecne są bakterie oraz cukry, które stanowią dla nich podstawę metabolizmu. W związku z tym musimy zdawać sobie sprawę z tego, że powstanie próchnicy wiąże się głównie z nieprawidłową higieną jamy ustnej. Jednak ogromne znaczenie ma również nasza dieta i preferencje żywieniowe. Nie możemy mimo wszystko pominąć istotnych uwarunkowań genetycznych. Jeśli nasze zęby są głęboko pobruzdowane lub przestrzenie między nimi są niewielkie, to dotarcie do wszystkich zakamarków i ich doczyszczenie jest trudne do osiągnięcia. Mimo wszystko przede wszystkim powinniśmy regularnie odwiedzać gabinet stomatologiczny.

dentysta

Próchnica nigdy nie powinna być lekceważona. Niebezpieczne jest, chociażby podejście, że nie trzeba leczyć zębów mlecznych u dzieci. Koniecznie dzieci powinny chodzić do dentysty i być leczone. Próchnica jest chorobą zakaźną, która w krótkim czasie może się przenieść z zębów mlecznych na stałe i spowodować niemałe spustoszenie. Jeśli leczenia nie podejmiemy szybko, konieczne może okazać się leczenie kanałowe.

Zapobieganie próchnicy – co musisz wiedzieć?

Warto pamiętać, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, występuje on również w większości soków, kolorowych napoi, a nawet w wodach smakowych. W związku z tym ze względu na dobro naszych zębów powinniśmy ich unikać. Kolejnym ważnym zaleceniem jest dokładne i regularne mycie zębów, które powinno trwać trzy minuty i mieć miejsce przynajmniej rano i wieczorem, a najlepiej również po każdym posiłku. Niezastąpione będą również regularne wizyty u stomatologa. Taka profilaktyka pozwoli nam unikać próchnicy.